Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong

Over Chi Neng Qigong is veel geschreven dat ik hier kan herhalen. Persoonlijk ben ik daar niet erg voor vandaar dat ik me beperk tot wat algemene informatie en iets vertel over wat Chi Neng Qigong voor mij betekent.

Zoals ik in de kop al aangeef is Chi Neng Qigong een Chinese bewegingsleer die je helpt om de balans te herstellen en te bewaren. De bewegingsleer is ontwikkeld door Dr. Pang Ming. Het doel van Dr. Pang Ming was de kunst van energiebeheersing voor iedereen -dus ook voor de arme bevolking in China- bereikbaar te maken. Hij wilde een methode ontwikkelen waarmee ieder mens in staat wordt gesteld om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren.

Om dit doel te bereiken combineerde Dr. Pang Ming de meest effectieve oefeningen uit bestaande Qigongvormen en uit de Martial Arts. Zo ontstond een nieuwe, uitermate effectieve qigongvorm. Naast oefeningen ontwikkelde hij een complete filosofie en theorie. Hierin verwerkte hij elementen uit verschillende filosofische stromingen, de Westerse en Chinese geneeskunst en de wetenschap.

Hij noemde deze vorm Zhineng Qigong. Het woord Zhi betekent wijsheid en intelligentie en Neng betekent potentieel. Samen refereren ze aan het zelfgenezend vermogen dat ieder lichaam van nature heeft. We staan er vaak niet bij stil maar wij hoeven een lichaam niet te vertellen hoe het een wondje moet genezen. Het lichaam 'weet' dat. Het woord Qigong betekent energietraining. Vrij vertaald kan je dus zeggen dat Zhineng Qigong je energie en potentieel ontwikkelt door oefening. De vorm is in 1997 door Patricia van Walstijn naar Europa gebracht. Dit deed zij onder de gepatenteerde naam Chi Neng Qigong.

Mijn eerste ervaring met Chi Neng Qigong was in 2001 en ik werd direct geraakt door de kracht van de oefeningen en de grote invloed hiervan op mijn dagelijks leven. In eerste instantie beoefende ik Chi Neng Qigong alleen voor mezelf. Ik had niet echt gezondheidsklachten maar net als iedereen had ik het druk en dat uitte zich met enige regelmaat in stevige migraine-aanvallen en snel wisselende stemmingen.

Na een paar weken oefenen merkte ik dat de frequentie van de migraine-aanvallen afnam en dat ik rustiger werd. Ik kwam meer en meer in balans en dat is voor mij de reden geweest om de instructeursopleiding te gaan volgen. Inmiddels geef ik al weer heel wat jaren met veel plezier les en ik zie keer op keer wat het beoefenen van Chi Neng Qigong voor mensen kan doen. Om me nog verder te verdiepen in de vorm ben ik in 2013 zes maanden naar China geweest waar ik de advanced teachers training heb gevolgd.

Nieuwsgierig? Dan nodig ik je graag uit om de eendaagse workshop Chi Neng Qigong, de basis te volgen. Wil je eerst meer weten. Dan kan ik het boek Qigong Lifestyle, geschreven door Patricia van Walstijn van harte aanbevelen.

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer die je helpt om in balans te komen en te blijven. Het beoefenen van Chi Neng Qigong bestaat enerzijds uit het trainen van je lichaam. Door het doen van de oefeningen wordt je lichaam soepel en sterk en soepel,  Door je te concentreren op de bewegingen die je maakt, word je kalm en rustig. Bij regelmatig oefenen zal je al snel merken dat je energieker en vitaler wordt..

Gezondheid, geluk en prestaties zijn afhankelijk van hoe we met onze energie omgaan en niet van hoe we onze tijd indelen

(Patricia van Walstijn in Qigong Lifestyle)

Stel een vraag

Ben je benieuwd wat Chi Neng Qigong voor jou kan betekenen? Stel hier je vraag, je krijgt zo snel mogelijk antwoord!